Hoe kies ik nieuwe wielen? Deel 2. Velgen en naven

DT Swiss 350 naven – DT Swiss R511 velgen
2020-10-01
Cannondale SuperX DT Swiss 350 DT Swiss GR531 handgespaakte wielen
Cannondale AI wielen
2020-12-08

In deel 1 van de serie “Hoe kies ik nieuwe wielen?”, hebben wij onze aandacht verlegd op de banden. Het bepalen van de te gebruiken banden, maken onze verdere beslisboom, bij het samenstellen van een droom handgespaakte wielset, een stuk eenvoudiger. Op basis van de gekozen band breedte, vallen er opeens heel veel velgen af. Dat scheelt een hoop keuzestress. Wij kunnen nu dus door om een keuze te maken uit de overgebleven velg mogelijkheden. Wacht, niet zo snel!


Welke naven moet ik kiezen?

Na het bepalen van welke banden je wilt gaan gebruiken is het tijd om na te denken over de gewenste naven voor je handgespaakte race wielen. Waarom nu eerst de naven? Omdat de gekozen naaf ons weer verder beperkt in de mogelijkheden qua velgen.

Naven voor race en mtb wielen komen in allerlei soorten, maten, kleurtjes, aantal gaten etc. De een wil graag iets wat betrouwbaar is (of van horen zeggen is). Of iets wat ze eerder hebben gebruikt en daar uitermate tevreden over waren. De andere wil graag gekleurde naven. Of naven met een “heerlijke ratel”. Een aantal vindt deze “heerlijke ratel” hoogst irritant en wil het liefst iets wat subtiel en stil is. Een aantal merken (Shimano, Campagnolo) hebben alleen naven met heel, heel veel gaten. Andere (Tune, Carbon-TI maar ook een aantal DT naven), zijn dan weer vooral sterk aanwezig in de categorie met weinig gaten.

De gekozen naven elimineren weer een deel van de geschikte velgen, daar niet alle velgen in alle spaakgaten combinaties beschikbaar zijn.


Wat kost een naaf?

De kans dat jouw naven jouw velgen overleven is groter dan andersom. Als je een goede, degelijke naaf kiest, gericht op jouw gewenste gebruik, heb je op de lange termijn hier profijt van. Je kunt de naaf immers vaak hergebruiken bij een volgende set. Staar dus niet blind naar die bling carbon velgen en reserveer een goed gedeelte van jouw budget voor het kiezen van goede naven. De budget die dan nog rest voor de spaken en velgen, beperken de keus in velgen nog verder tot een klein(ere) aantal.


Ik zie door de bomen het bos niet meer

Door mijn kennis in de verschillende handgespaakte wielen onderdelen, ben ik in staat om tegelijkertijd aan de verschillende knoppen te draaien (naaf, velg, spaken) om tot een of meerdere configuraties te komen die binnen het budget passen. Dit betekent ook dat je soms met een andere naaf of velg “thuis komt” dan wat je zelf in gedachte had.

Door aan de knoppen te draaien past die ene mooie naaf toch opeens wel binnen het budget. Of een goedkopere maar net zo goede naaf, geeft de mogelijkheden om toch carbon velgen in het gestelde budget te wurmen.


Deel 3, hoeveel spaken heb ik nodig?

In deel 3 van deze serie gaan we inzoomen op de spaken en nippels. Want ook daar is er veel te kiezen!