Vaak krijg ik de vraag, waarom moet ik voor handgespaakte wielen kiezen, de setjes van Mantel en Futurum zijn toch ook goed? Van mijn vrienden hoor ik goede verhalen over hun Fulcrums, Dt Swiss, Vison e.d. wielen. Laat ik voorop stellen dat systeemwielen – sommige noemen deze ook fabriekswielen – helemaal niet slecht hoeven te zijn. Ze zullen niet in een keer onder je gewicht verpulverd worden. Er zijn wel wat nuances die handgespaaakte wielen het overwegen waard maken.
De meeste systeemwielen vermelden een maximum belastbaarheid van 120kg. Daardoor denken, vooral de zwaardere rijders, dat een bepaalde set wielen ook voor hun geschikt is. Echter, die 120kg gelden voor de velgen zelf en niet voor het wiel in zijn geheel. Een achterwiel met 24 spaken is nooit toereiken voor iemand die boven de 90kg weegt. 24 spaken moet meer werk verrichten onderling dan een achterwiel met 28 of 32 spaken. Het systeem achterwiel zal eerder aandacht nodig hebben dan een achterwiel – maar dit geldt ook voor het voorwiel – dat ontworpen is om de zwaardere rijder aan te kunnen.
Zie ook mijn artikel over de fabels over nieuwe wielen.
Iemand die zijn rondjes voornamelijk in Nederland fietst, bijvoorbeeld in het westen, heeft andere type wielen nodig dan iemand die continu berg op en berg af gaat. Hetzelfde geldt ook voor het wegdek wat je gaat treffen, in België en Frankrijk kom je slechtere wegdekken tegen dan in Nederland of Duitsland. De wielen moeten in het laatste geval comfortabel maar toch sterk genoeg zijn, in het eerste geval is comfort iets minder van belang door de goede wegen.
Iedere rijder heeft andere wensen. Een wielbouwer bespreekt deze met de klant en zorgt ervoor dat er een set in elkaar gezet wordt dat precies past binnen de wensen. Een wielset wat voornamelijk rondjes polder ziet heeft andere componenten nodig dan een gravel wielset. Systeemwielen fabrikanten hergebruiken vaak onderdelen om de kosten te drukken. Naven die te zwaar zijn voor de weg of juist te weinig afdichtingen hebben voor een gravel wielset, te smalle velgen voor een gravel wielset etc. Een randonneur heeft andere wensen en andere wielen nodig dan een rasechte racer.
In tegenstelling tot wat velen denken, hoeft een set handgespaakte wielen niet eens zo duur te zijn. En dat met kwalitatieve onderdelen. Een wielbouwer en de klanten zullen willen pronken met het mooiste wat ze hebben. Dat is helaas het merendeel van de plaatjes die Instagram of Facebook halen. En dit wekt de indruk dat het altijd duur moet zijn. Je kan het zo duur maken als je zelf wilt, maar dat hoeft helemaal niet. Bij mij kun je een handgespaakte set laten maken, waar je jaren plezier van zult hebben, vanaf 375,-
Er is geen wielbouwer die ooit begonnen is met het idee, kom laten we cashen door wielen te gaan bouwen. Het begint altijd met liefde voor je hobby en interesse in de techniek. Een beetje handigheid is ook wel mooi meegenomen.
Alle onderdelen worden zorgvuldig geprepareerd vóór dat de bouw begint. Vet, olie en een aai. Alle stadia van de bouw worden geduldig doorlopen, van het invlechten van de spaken tot het ontstressen van de spaken en zorgen dat alle spaakspanningen binnen de marges vallen.
Ik ben trots op mijn werk en mijn wielen moeten dit onderstrepen. Ik wil dat je naar huis gaat met een blije gevoel, dat je iets unieks hebt wat perfect past in wat je nodig hebt. Al is het meestal met fiets spullen iets wat je denkt nodig te hebben. Maar we zitten met z’n allen in hetzelfde schuitje en nieuwe spullen zijn altijd leuk. Toch?